Published on

İşletim Sistemi Nedir ? Nasıl Çalışır ?

Authors
  • avatar
    Name
    Alperen Önal
    Twitter
işletim sistemleri

İşletim Sistemi Nedir ?

İşletim sistemi, makinanın donanımı ve uygulamalarının bir arada iletişim halinde çalışmasını kullanım rahatlığı ile kullanıcılara sunan sistemdir.

İşletim sistemi ilk olarak bilgisayarda çıkmış olsa da günümüzde oyun konsollarında, telefonlarda, akıllı kol saatlerinde de kullanılmaktadır.Yani işletim sistemi cihazın donanımsal özelliklerine ve kullanım amacına göre seçilir.

Neden İhtiyaç Duyuldu ?

İşletim sistemlerinden önce bir program veya yapılacak işlem bir makine dili ile donanıma göre yazılır ve bu metinler Delikli Kağıt Yöntemi ya da manyetik depolama ile doğrudan Ram’e aktarılarak işlemler yapılırdı.

İşletim sistemi olmadan önce bilgisayarda sadece bir program çalıştırılabilir, bilgisayara bir iş yaptırmak isteyen kişinin programlama dili bilmesi gerekir , kullanması uzun olur ve bilgisayar donanımı verimsiz çalışırdı.Bu sebeplerden dolayı işletim sistemlerine ihtiyaç duyulmuştur.

İşletim Sistemi Nasıl Çalışır ?

İşletim sistemleri önyükleme(boot) adımından başlayarak çalışırlar.

  • Bilgisayar açıldığında BIOS çalışır ve sabit diskten ilgili işletim sistemini bulur ve önyükleme kaydını okur.Bu işleme boot record denir.

  • BIOS önyükleme kaydı işleminden sonra işletim sistemini , sabit disk’den alarak Ram’e yükler.Bu işleme boot loader denir.

Bu işlemlerden sonra bilgisayar , işletim sisteminin aracılığı ile hizmetinize sunulur.

İşletim Sistemi Yapısı ?

Bir işletim sistemi genelde katmanlı yapıdan oluşur bu katmanların her biri farklı görevlere sahiptir.

1-)Çekirdek(Karnel) : İşletim siteminin en temel parçasıdır.Çekirdek işletim sisteminin donanım ile iletişim kurmasını ve işlemlerin senkronize yürütülmesinden görevlidir. Görevleri arasında ; IO yönetimi yani giriş çıkış işlemleri örneğin bilgisayara fare , klavye , hoparlörü algılama ve yönetme , makinanın hafıza ve işlem yönetimi gibi görevleri vardır.

2-) Sistem Çağrıları (System Calls) : Uygulamaların çekirdek ile iletişime geçmesini sağlar. Örneğin bir uygulamanın arayüzünde bulunan ses ayarlama bar’ını sağa sola hareket ettirdiğimizde ses seviyesinin değişmesi için çekirdeğe emir verilir.

3-)Kullanıcı Arayüzü(User Interface) : Kullanıcıların işletim sistemlerini kullanmasını sağlar.Örneğin bir grafik arayüzü ile (GUI) kullanabilir ya da konsol/komut satırı(CLI) kullanarak işletim sistemleri komutlarıyla makinanızı kullanabilir ve metin yazma,uygulama çalıştırmak vb. işleri gerçekleştirebilirsiniz.

En Populer İşletim Sistemleri ?

En popüler işletim sistemleri arasında : Android,Windows,MacOS,GNU/Linux örnek verilebilir.